Bell pepper hummus – super tasty!
Bell pepper hummus is an absolutely delicious variation on the classic. The grilled peppers make the chickpea cream a great alternative to the original and bring variety to the table. The delicious cream is not only perfect for dipping, but also makes a really good spread. The recipe is very quick and easy to make and can also be adapted to suit your own preferences (e.g. spiciness).
Spicy hummus with peppers – what goes into the dip
To make delicious paprika hummus, you need the following ingredients:
- Chickpeas
- Peppers (roasted peppers from a jar or freshly grilled)
- Tahini (sesame paste)
- Fresh lemon juice
- Garlic
- Olive oil
- Cumin
- Chili powder
- Salt
If you like it particularly spicy, I also recommend a pinch of smoked paprika powder.
Make your own paprika hummus: quick and easy
Preparing hummus with bell peppers is very easy. Just follow these steps:
- Cook the chickpeas until soft: For creamy paprika hummus, you need butter-soft chickpeas.
- Grill the peppers: You can do this either at high heat in the oven or directly on the grill. You get more roasted flavors on the grill. Alternatively, you can also use peppers that have already been grilled from a jar.
- Blend: Simply put all the ingredients in a blender and puree the dip until creamy. Of course, you can also do this step with a hand blender.
You can enjoy your paprika hummus with vegetable sticks, crusty baguette, delicious flatbread or fluffy pita – or you can use the cream as a delicious spread.
I hope you have lots of fun trying it out and enjoying it. Please leave a comment to let me know how you liked it and give the recipe a rating.
Recipe: Bell pepper hummus
Ingredients
- 2 rote Paprika
- 250 g Kichererbsen vorgekocht aus der Dose oder Glas
- 1/2 Teelöffel Backpulver
- 1 Knoblauchzehe
- 30 ml Zitronensaft frisch gepresst
- 100 g Tahini
- 1/2 Teelöffel Kreuzkümmel gemahlen
- 1 Teelöffel Chili gemahlen
- Salz
- Olivenöl zum servieren
Zubereitung
- Backofen auf 250° Umluft vorheizen und Paprika im Ofen für ca. 20 Minuten rösten, bis sie dunkel geworden sind. Nach der Hälfte der Zeit wenden.
- Anschließend in einem Topf oder luftdichten Behälter "ausschwitzen" lassen, so lässt sich die Paprikahaut ganz leicht abziehen.
- Kichererbsen in einen kleinen Topf füllen, mit reichlich Wasser bedecken und mit dem Backpulver aufkochen lassen. Dann für ca. 25 Minuten köcheln lassen.
- Topf vom Herd nehmen und kaltes Wasser in den Topf laufen lassen. Etwas Wasser abschütten und wieder mit kaltem Wasser auffüllen, bis du mit der Hand ins Wasser greifen kannst. Anschließend mit der Hand die Kichererbsen im Wasser rühren, Topf kippen und Wasser aus dem Topf fließen lassen. Die Schale der Kichererbsen hat sich bereits gelöst und fließt mit dem Wasser ab. Immer wieder kaltes Wasser in den Topf laufen lassen, umrühren und wieder abgießen, bis alle sichtbaren Schalen raus sind.
- Knoblauch schälen und Zitrone auspressen.
- Kichererbsen abseihen und mit Knoblauch, 1 ½ gerösteter Paprika, Tahini, Kreuzkümmel, Chili, Salz und Zitronensaft in einen Mixer geben oder den Stabmixer nutzen und cremig pürieren.
- Hummus mit der restlichen gerösteten Paprika garnieren und servieren. Optional mit Olivenöl beträufeln.
Notes
Nährwerte
In my linked articles, you will also find tips on shelf life and how to freeze the dip. You can also try hummus with beet, without tahini or with sun-dried tomatoes.
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